Neplodnost je specifičan problem, te je i samo liječenje nešto drugačije nego što je to slučaj u drugim oblastima medicine.

1. Želimo bebu

Roditeljstvo je jedna od najvažnijih uloga u životu. Beba donosi novu dimenziju u život i mijenja svijet iz korijena. Njihov smijeh, prvi koraci i riječi, neponovljivi su trenuci koje roditelji zauvijek pamte. Ukoliko ste na tom putu da želite postati roditelji, naš tim će vam pomoci.

2. Pregled i konsultacije

Kada se odlučite napraviti prvi, a ujedno i najteži, korak potrebno je da zakažete svoj prvi pregled i konsultacije, a trenutno imamo akciju da je taj prvi korak BESPLATAN. Ukoliko želite zakazati termin možete to učiniti putem sledećeg linka ili nas pozvati na 061 140 222.

U želji da olakšamo cijelu proceduru predlažemo da pripremite sledeće nalaze:
– klinički i ultrazvučni ginekološki pregledi koji imate
– hormonski status žene urađen u vrijeme menzesa (FSH, LH, PRL, estradiol, progesteron, testosteron, TSH, T3 i T4, AMH)
– spermogram supruga
– da ispunite naš upitnik na neplodnost – koji možete pronaći na sledećem linku

Sve navedene nalaze možete uraditi i kod nas, takođe je potrebno da nas kontaktirate i zakažete termin i za to.

Idealno vrijeme za prvi dolazak je pred kraj menzesa kada možemo uraditi klinički i 4D ultrazvučni pregled, hormone i spermogram. Ali to ne znači da morate čekati baš kraj menzesa za dolazak, jer što god prije dođete prije ćemo krenuti sa rasvjetljavanjem vašeg problema.

3. Stimulacija ovulacije

Stimulacija ovulacije je postupak tokom kojeg se davanjem lijekova po određenim šemama koje su prilagođene svakom pacijentu ponaosob stimulišu jajnici da proizvedu istovremeno više jajnih ćelija. U te svrhe se koriste tablete i injekcije, a doza i protokoli se određuju na početku stimulacije.

4. Punkcija

Punkcija se koristi u postupku vještačke oplodnje kako bi se dobile jajne stanice iz ženskih jajnika. Ovaj postupak se obavlja u kratkoj anesteziji a doktor koristi tanku iglu kako bi iz jajnika izvukao jajne stanice. Nakon punkcije, jajne stanice se obrađuju u laboratoriju kako bi se pripremile za postupak oplodnje.

5. Oplodnja u laboratoriji

Nakon što se dobiju jajne stanice iz ženskih jajnika, one se oplode sa spermatozoidima sp u laboratoriju kako bi se stvorili embriji. Embriji se tada uzgajaju u inkubatoru nekoliko dana prije nego što se izabere najbolji za postupak embriotransfera.

6. Embriotransfer

To je postupak u kojem se embrij prenosi u maternicu žene kako bi se postigla trudnoća. Embriotransfer se obavlja trećeg ili petog dana nakon oplodnje u laboratoriju, a izabrani embrij se pažljivo prenosi u maternicu pomoću tankog katetera. Nakon embriotransfera, parovi trebaju biti pažljivi i slijediti upute liječnika kako bi se povećale šanse za uspješnu trudnoću. Ukoliko par ima više kvalitetnih embriona predloži im se postupak zamrzavanja. Zamrznuti embrioni se čuvaju u posebnim uslovima na niskoj temperaturi i mogu se koristiti u daljim pokušajima embriotransfera.

7. Dijagnoza trudnoće

Nakon uspješnog embriotransfera, zajedno iščekujemo pozitivan test na trudnoću, i onda započinje naše novo putovanje i druženje, a to je praćenje same trudnoće.

Može se desiti i da trudnoća izostane u prvom pokušaju. Razočarenje je razumljivo, ali svi trebamo znati da se postupci mogu ponavljati, i da većina parova koji imaju više od tri postupka embriotransfera ostvare trudnoću i porođaj.